Mer fika åt folket!

Igår pratade jag med Miljöförvaltningen angånde fikahörnan. För mig är det viktigt att den sociala biten vi har på Instagram, även följer till den fysiska butiken. Jag vill att vi ska kunna umgås, prata retro, tipsa varandra och allt som vi gör online, fast nu genom att träffas på riktigt! Därför är fikahörnan ett måste! Dock tänkte jag inte driva något avancerat café. Det bli mer kaffe i retrotermos och någon god kaka till. Vad för kakor tycker ni passar temat?
 
Miljöförvaltningen sa att eftersom jag inte kommer att tillaga någon mat i lokalen, så tillhör det "låg risk". Jag behöver skicka in en anmälan om livsmedelsverksamhet, så kommer de och tittar in när jag öppnat. Man kan läsa på deras hemsida hur man ska sköta den delen av verksamheten. 
Visste ni förresten att man måste ansöka och betala avgift för minsta lilla grej man vill göra? Tex spela musik från radio i lokalen, 1000kr/år. 
 
Ibland får jag presenter från Insta-följare som är tacksamma att ha fått hjälp med sina annonser, eftersom jag inte tar betalt för att lägga upp. Den här veckan fick jag finpost delux! Jag fick fem rullar retrotapeter till butiken. En av dessa ska definitivt upp i fikahörnan! Det här är också en typ av crowdfunding, att man bidrar med något för att hjälpa till. Nu behöver jag även någon som är duktig på att sätta upp papperstapeter. haha
 
Den bruna i mitten är glittrig och ännu finare än på bild.
 

Äntligen!!

Igår hade jag den bästa dagen på riktigt länge! Inte minst för att vi hade jättefint väder här i Göteborg. Det var riktigt soligt och varmt hela dagen. 
 
På förmidagen hade jag ett möte på Coompanion där vi bollade idéer kring bla crowdfunding och lån. Om jag ska öppna i juli, som jag hade tänkt mig, så måste jag snarast börja med finansieringsplanerna. 
 
Crowdfunding, även kallat gräsrotsfinansiering, innebär att man vänder sig till många människor som tillsammans hjälper en att få ihop kapital. Personer som väljer att bidra med kapital till ett företag, tror på affärsidén, produkten eller vill helt enkelt stötta en. Jag kommer att skriva mer om hur jag lägger upp det. Många har, genom virensar, visat intresse att bidra en mindre summa och på så sätt stödja idén att förvadla @virensar till en fysisk butik. Därför är detta definitivt en finansieringsform som jag kommer att använda, inte minst för att ni ska kunna fortsätta vara en del av processen. @virensar skulle inte vara något utan alla er som annonserar och stödjer sidan. Jag vill göra detta tillsammans med er!
 
 
På eftermidagen hade jag äntligen möte med ETU. Han som hade granskat min affärsplan tyckte det var en superidé. Jag hade förväntat mig en utfrågning, men det blev bara ett trevligt samtal. Som många andra, blev han nostalgisk över att se varor från sin barndom och såg fram emot att bli kund. Han tyckte att affärsplanen var välskriven och bra utformad. Detta innebär att han rekommederar Arbetsförmedlingen att ge mig Starta Eget-bidrag. Troligen får jag svar från AF nästa vecka.
 
 
Sedan hade jag ett samtal med hyresvärden för lokalen. Hon ville veta hur det går och bad mig ringa till Miljöförvaltningen, för att kolla upp vilka krav de ställer på att ha en fikahörna i butiken. Annars finns det inga hinder för mig att hyra lokalen. Vi ska bara bestämma datum för påskrivining, så fort jag har alla papper i ordning - dvs från AF och registrering hos Skatteverket.
 
Och på kvällen bjöd min kille ut mig på middag för att fira att jag kommit så långt. Han var stolt över mig och jag är så supertacksam att ha en sån underbar man vid min sida. Skönt med stöd hemmifrån!
 

"Lilla gumman"

ETU-mötet blev ombokat igen, till imorgon.
Men nu ska det äntligen bli av. Håll tummarna!
Har även fått ett möte med Coompanion imorgon, ska bla fråga kring finansiering genom crowdfunding. 
 
Jag fick tips om ett företag som säljer begagnad butiksinredning och gick dit för att titta på hyllor. Det var allt annat än ett trevligt upplevelse. Ägaren var jättekonstig och behandlade mig som "lilla dumma flickan" till en början. Jag är ju både ung och tjej, vad vet jag om företagande egentligen... 
 
Han försökte vara rolig med världens sämsta skämt och var helt oseriös, tills jag fick nog och röt ifrån. Med bestämd ton sa jag "antigen tar du det här seriöst, svarar på mina frågor och ge mig priser, eller så går jag nån annanstans!" Hans sett kanske går hem hos medelålders män, men mig behandlat man inte så!
 
Då skärpte han sig plötsligt, började faktist lyssna på mina frågor och ge mig exakta svar på det jag ville veta. Jag antecknade priser under tiden vi gick runt och var tydlig med vad jag ville. Han verkade imponerad och bad om ursäkt minst 10 ggr. Han insåg väl äntligen att han kunde förlora en kund.
 
Egentligen har jag ingen lust att gå dit igen. Särskilt superbilligt var det inte heller, men konstigt nog verkar han vara den ända i stan, som säljer den typen av varor. Har verkligen letat!
 
Det blir spännande att se hur allt kommer att lösa sig! :D